Leestijd 3 tot 4 minuten

Renovatiewerkzaamheden De Stadhouder: een eind op weg

Welkom in de toekomst!

Het jaar 2019 stond zeker ook in het teken van de renovatie van De Stadhouder. Dit is een flinke operatie, want de Schiedamse locatie van GGZ Delfland wordt compleet in het nieuw gestoken.

Het gebouw aan de Stadhoudersweg in Schiedam dateert uit 1998 en was dus al ruim twintig jaar oud en aan vernieuwing toe. Het hele gebouw, dat bestond uit twee klinieken en een behandelcentrum, wordt compleet gerenoveerd. De twee klinieken worden samengebracht tot één kliniek door de bouw van een splinternieuw gebouw tussen de twee klinieken in: hier vind je straks de centrale entree. Na afronding van alle werkzaamheden, volgens de laatste planning begin 2021, biedt GGZ Delfland cliënten en medewerkers met het behandelcentrum en de nieuwe kliniek een moderne, comfortabele, veilige én duurzame verblijfs- en werkplek.

In goed overleg

"We hebben uitgebreid overlegd met cliënten en collega’s over wat er nodig is, bijvoorbeeld op het gebied van comfort en ict", vertelt Ellen Dekker, projectleider van de renovatie. Ze vervolgt: "Denk maar aan de akoestiek en de verwarming op de kamers. Ook hebben we het gehad over terreinontwikkeling en bouwkundige zaken, zoals de inrichting, de wandafwerking en de kleuren. Zo komen we tot een nieuwe locatie die van ons allemaal is."

Zelf naam kiezen

In april 2019 gingen de eerste heipalen de grond in. Het nieuwe tussengebouw kreeg gedaante. Aan het eind van het jaar was dit pand – op de laatste details na – klaar, net als een deel van de kliniek. De nieuwe kliniek heeft een mooie naam: De Toren. Deze is gekozen uit ruim 100 inzendingen van een prijsvraag onder collega’s en cliënten. "De nieuwe kliniek is van ons allemaal. En dus mocht ook iedereen meedenken over de naam", aldus communicatieadviseur Esther Dubbeling, die in de jury zat.

Drie keer toepasselijk

Waarom de naam juist De Toren is geworden, daar heeft Esther drie goede redenen voor: "Een mooi spreekwoord luidt 'De reis is nog niet ten einde als men kerk en toren herkent'. Het betekent dat je niet opgeeft tot het doel bereikt is. Heel toepasselijk, zowel voor de behandelaar als de cliënt. Daarbij kun je in Schiedam de toren van de Grote- of Sint Janskerk beklimmen. Als je de top bereikt, word je inzet beloond met een prachtig uitzicht. Enigszins vergelijkbaar met een zorgtraject." En dan is er ook nog een link met het behandelcentrum De Stadhouder én de gemeente Delft, waar de hoofdlocatie van GGZ Delfland is gevestigd: "Stadhouder Willem van Oranje ligt begraven onder de toren van de Nieuwe Kerk te Delft. De huidige klinieken 1 en 2 liggen straks 'figuurlijk' begraven onder de nieuwe kliniek De Toren."