Leestijd 4 tot 5 minuten
Jeanette den Dekker
Jeanette den Dekker

Kweekvijver voor managers en innovatie

Bij de juiste werkgever blijf je niet hangen, maar kom je verder

GGZ Delfland heeft een actief beleid om talenten te behouden en 'in eigen kweek' te ontwikkelen. Zo is er de leergang Leidende Professional in de zorg, die collega’s traint in leiderschap aan de hand van een innovatief project. Ook hebben in 2019 veel medewerkers een mooie stap kunnen zetten. Zo werden 6 medewerkers manager en 2 directeur. Onder hen is Jeanette den Dekker, die hier in 2003 nog stage liep als student psychologie en in 2019 manager behandelzaken werd. "Als je hier vooruit wilt, dan is daar bijna altijd ruimte voor."

Medewerkers moeten de ruimte krijgen om zich verder te ontwikkelen in hun loopbaan. GGZ Delfland maakt zich daar al jaren hard voor. Jeanette den Dekker kan daar over meepraten: "Als je je wilt ontwikkelen, zul je merken dat er bij GGZ Delfland veel mogelijkheden zijn. Zo kon ik de opleiding volgen tot gezondheidszorgpsycholoog en daarna tot klinisch psycholoog. Verder ben ik met allerlei projecten binnen de organisatie bezig geweest. Samen met collega’s heb ik bijvoorbeeld de dagbehandeling voor ouderen in Delft opgezet, het Psychodiagnostisch centrum goed op de kaart gezet én ertoe bijgedragen dat de polikliniek volwassenen in Naaldwijk weer goed draait en collega’s met plezier naar het werk komen. Zo’n beetje met alle doelgroepen cliënten heb ik te maken gehad. Op die manier bleef het werk voor mij steeds boeiend!"

Eigen inbreng welkom

Jeanette ervaart ruimte voor eigen inbreng: "Als je goede ideeën hebt die de organisatie verder helpen, dan wordt ernaar geluisterd en vaak ook iets mee gedaan. Zo stopte er eind 2018 een manager behandelzaken die vier locaties binnen GGZ Delfland onder zich had. De functie sprak mij wel aan, maar het leek me wat veel om – als startende manager – zoveel teams en locaties te managen. Mijn collega Annet Aalbers en ik hebben toen aan de directie gevraagd of het mogelijk was de werkzaamheden te verdelen. Dat werd serieus genomen. Er ontstonden zo twee vacatures manager behandelzaken in plaats van één. Ik heb de sollicitatieprocedures doorlopen en werd vervolgens aangenomen als manager behandelzaken. Op deze manier was mijn nieuwe verantwoordelijkheid prima te combineren met mijn thuissituatie en vond ik de span of control goed te doen."

Echt mooi hoe ik hier ben gekomen.

Stokje doorgeven

"Ik voel me thuis in mijn nieuwe functie. Echt mooi hoe ik hier ben gekomen. Sinds dat ik werk bij GGZ Delfland kwamen er steeds weer nieuwe mogelijkheden op mijn pad en waren er collega’s die me net even dat steuntje konden geven om verder te groeien. Zelf probeer ik dat ook te doen; collega’s stimuleren om zich verder te ontwikkelen. Zo was er een collega bijna klaar op de gz-opleiding die aangaf wel wat meer met beleid te willen doen. 'De OR zoekt mensen. Is dat niks voor jou?' Daar heeft ze zich nu kandidaat voor gesteld. Zo geef ik het stokje dus weer door."

Leergang Leidende Professional

GGZ Delfland neemt niet alleen organisatorische initiatieven serieus: ook innovatieve ideeën kun je er 'in eigen kweek' verder ontwikkelen. Daarvoor is nu de leergang Leidende Professional opgezet. Twaalf collega’s, onder wie psychiaters, psychologen en verpleegkundig specialisten, krijgen de kans om 'in het echt' aan de slag te gaan met hun ideeën. Dat doen ze door een innovatief project te leiden. Een van deze collega’s is Daan van Dam, die het cliëntportaal mee hielp ontwikkelen. Tijdens de leergang leren deelnemers leidinggevende vaardigheden aan de hand van begeleiding, training en coaching.

Bezig bijtje

Deelnemen aan de leergang staat niet op het programma van Jeanette den Dekker. Zij is druk bezig met haar functie als manager en is actief met behandelen van cliënten, het geven van supervisie en werkbegeleiding aan collega’s in opleiding, en ze is ook nog praktijkopleider voor GGZ Delfland. Daarnaast heeft ze overigens ook voldoende te doen, zo somt ze op: "Ik ben moeder van drie lieve kinderen, zing op hoog niveau, loop hard, ben teamleider bij de voetbalvereniging, mantelzorger en doe vrijwilligerswerk in de kerk. En soms ben ik actief als theoloog, want ik heb naast Psychologie ook Theologie gestudeerd." Hoe je zoiets vol kunt houden? Jeanette zegt: "Ik ben een bezig bijtje. Als ik geen afwisseling heb, ben ik weg." En dus ging ze na haar stage in 2003 nooit meer weg bij GGZ Delfland

* Bij het Psychodiagnostisch centrum kun je als cliënt nader onderzocht worden, je kunt er bijvoorbeeld meer zicht krijgen op je klachten, intelligentie of cognitieve functies zoals je geheugen en concentratievermogen. Vanuit het onderzoek volgt altijd een behandeladvies.