Leestijd 4 tot 5 minuten

Laurian Hafkemeijer

"Niet normaal wat een mens allemaal kan…"

'Life isn't about waiting for the storm to pass, but about dancing in the rain.' Dit is de favoriete spreuk van Laurian Hafkemeijer. In 2019 rondde zij haar opleiding tot klinisch psycholoog af. Nu is ze onderdeel van het FACT-team in Delft. Het zinnetje staat op een ansichtkaart aan het prikbord van haar nieuwe kamer. Is het de boodschap aan haar cliënten? "Zeker, maar net zo goed aan mezelf!"

"Na de middelbare school wilde ik Criminologie gaan doen. Als verplicht onderdeel volgde ik daarom het eerste jaar van de studie het vak Psychologie. Dat boeide me meteen. Vooral de veelheid aan verschillende personen vind ik interessant. Echt iedereen heeft een eigen, uniek verhaal", vertelt Laurian Hafkemeijer. Ze vervolgt: "Er gebeuren dingen in het leven van mensen, waardoor ze in destructieve patronen terecht kunnen komen. Die samen met hen doorbreken: dat was – én is mijn uitdaging. Daarbij is het belangrijk dat mensen leren omgaan met hun kwetsbaarheid en kijken waar hun kracht ligt. Het betrekken en soms aanpassen van de omgeving komt daar ook bij kijken. De veerkracht van de mens blijft me daarbij elke dag verbazen. Het is mooi om te zien wat voor vooruitgang mensen weten te boeken."

Dicht bij jezelf

Cliënten helpen om beter te worden: Laurian doet het op vele manieren. Zo is ze specialist op het gebied van EDMR: "Mensen met de meest heftige trauma’s kunnen flink vastlopen in het leven. De nare ervaring blijft zich maar afspelen in hun gedachten. Deze vorm van therapie – waarbij met werkgeheugenbelasting gewerkt wordt – helpt om weer ontspanning te vinden."

"Uiteindelijk is ook een sleutel tot herstel het in kaart brengen waar iemand zijn bed voor uit komt, wat geeft energie? Met welke kleine stappen kan je beginnen? Dan kunnen we helpen om, ondanks moeilijke tijden – oftewel storm – dicht bij jezelf te blijven", zegt Laurian, terwijl ze wijst naar de kaart achter haar op het prikbord.

Hoeveel mensen Laurian ook vooruithielp in de afgelopen jaren: de grootste pluim gaat wat haar betreft naar de cliënten: "Ik voel me geen held, want herstellen? Dat doen de mensen echt zelf. Als je ziet hoe ze zich herpakken… Daar kun je terecht trots op zijn."

1185

Medewerkers
bij GGZ Delfland

Mannen - 283
Vrouwen - 902

Dit is een groei van 3% t.o.v. 2018

Gemiddelde leeftijd

45
961

Aantal FTE

29,2

Gemiddelde aantal contracturen

In verbinding

Laurian Hafkemeijer verzet zich in haar werk nadrukkelijk tegen het stigma dat om de psychiatrie heen hangt. "Aannames en vooroordelen heb je helemaal niets aan. Je weet gewoon nooit wat voor persoon je voor je hebt. Dus voor je dingen invult, bedenk dan eerst wat voor persoon en verhaal erachter zitten. Als het lukt om in verbinding te komen en open te staan voor elkaar dan bereik je zoveel meer."

Op de werkvloer heeft Laurian wel het gevoel in verbinding te staan met haar collega’s: "Als je een heftig gesprek hebt gehad, is het belangrijk dat je bij elkaar kunt binnen lopen. Dan kun je het er samen over hebben. Soms kan het al helpen om het alleen maar even kwijt te zijn. Ik heb dat in vorige functies bij GGZ Delfland meegemaakt. En nu, in het FACT-team in Delft, is dat ook weer zo. Heel fijn."

Eigen ontwikkeling belangrijk

In 2019 rondde Laurian haar studie tot klinisch psycholoog af. In totaal was ze tien jaar zoet: eerst deed ze de opleiding tot basispsycholoog (vier jaar), daarna ging ze voor gz-psycholoog (twee jaar) en nu heeft ze zich dus gespecialiseerd tot klinisch psycholoog. Ook dit was weer een studie van vier jaar die zij voltooide naast haar reguliere werkzaamheden, zoals de behandeling van cliënten. "Het was hard werken om er te komen. Je doet veel supervisie en leertherapie en, bovenop het behandelen van cliënten, veel wetenschappelijk onderzoek en management. Gelukkig zien ze bij GGZ Delfland in hoe belangrijk je eigen ontwikkeling is. Er is veel aandacht en ruimte voor. De opleiding bleef steeds goed te combineren met mijn werk. Ik ben dankbaar voor de ontwikkeling die ik heb doorgemaakt."

Medewerkers in opleiding

Lees meer over opleidingen:

Verder ontwikkelen in een gezonde sector

Zorg voor jezelf

Uiteindelijk is het in dit werk vooral ook heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Laurian legt uit: "Ik ben van nature heel enthousiast. Het liefst zeg ik overal ja tegen en pak ik alles aan. Maar ja… Je hebt maar één versie van jezelf. Als je alles wilt doen, loop je vanzelf tegen een muur op. Ik heb wel een paar keer op mijn grens gezeten, maar oververmoeid raken: daar heeft niemand iets aan. Ik heb daarom dus wel dingen veranderd. Elke dag 10 minuten mediteren is mijn ritueel geworden. Gewoon, om even rustig de dag door te nemen en te vertragen. En… na het afronden van mijn studie ben ik twee maanden naar Hawaii geweest. Hiken, surfen en vooral heel veel in de natuur zijn... Heerlijk. Als je mensen helpt om goed voor zichzelf te zorgen, is het ook belangrijk dat voor jezelf te blijven doen."